Binnenland

FNV: meevaller zorg moet terug naar zorg

20-05-2015 07:18

DEN HAAG (ANP) – De miljardenmeevaller van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) moet zo snel mogelijk worden teruggegeven aan de zorg. Dat zegt FNV-voorzitter Ton Heerts woensdag in een reactie.

De zorgkosten zijn vorig jaar veel minder hard gestegen dan was begroot. Het gaat om een meevaller van 2 miljard euro. De lagere kosten kosten komen onder meer door goedkopere medicijnen.

,,Door kabinetsbezuinigingen verliezen tienduizenden zorgmedewerkers hun werk, raken kwetsbare mensen hun zorg kwijt en ontstaan er dagelijks onveilige situaties. Gemeenten worden uitgeknepen terwijl nu blijkt dat er bij Schippers – net zoals bij zorgverzekeraars – miljarden euro’s op de plank liggen. Dit is geld voor zorg en dat moet aan zorg worden besteed”, stelt vakbondsman Heerts.

Groei dempen

De 2 miljard lagere uitgaven in 2014 komen bovenop de effecten van de akkoorden die minister Schippers in 2013 afsloot met de sectoren. Die zijn bedoeld om de groei te dempen tot 1,5 procent in 2014 en 1 procent in 2015.

Vorig jaar was er ook al 1 miljard minder uitgegeven dan verwacht. De jaren daarvoor was er altijd sprake van overschrijdingen.