Binnenland

Rekenkamer hard over uitvoering beleid

20-05-2015 12:06

DEN HAAG (ANP) – De Algemene Rekenkamer heeft harde kritiek op de uitvoering van het kabinetsbeleid. De invoering van het nieuwe systeem rond het persoonsgebonden budget (pgb) is bijvoorbeeld ,,niet zorgvuldig verlopen”. Ook bij Defensie en bij de Belastingdienst liggen forse problemen bij de uitvoering van de kabinetsplannen.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek dat de Rekenkamer heeft uitgevoerd naar de manier waarop het kabinet vorig jaar ons belastinggeld heeft besteed. ,,Het kabinet is niet klaar: tijd voor uitvoering”, zegt Rekenkamerpresident Saskia Stuiveling in haar laatste optreden in die functie, voor ze op 1 juni met pensioen gaat. Het rapport wordt woensdag aan de Tweede Kamer aangeboden.

Stuiveling en haar medecollegeleden sporen het kabinet aan nu echt werk te maken van de uitvoering van hervormingen en andere besluiten. ,,Uit het Verantwoordingsonderzoek blijkt dat op veel plaatsen binnen de Rijksoverheid sprake is van fricties tussen politieke ambities aan de ene kant en beschikbare tijd, mensen en middelen aan de andere kant’’, schrijft de Rekenkamer.

Problemen

Over het pgb concludeert de Rekenkamer dat de besluiten erover ,,laat” zijn genomen. Eén en ander was ook ,,niet goed voorbereid”. Daardoor werden gegevens laat bij de Sociale Verzekeringsbank aangeleverd en was de verwerking onvoldoende snel. De ministeries van Volksgezondheid en van Sociale Zaken hebben hun rol ,,niet goed ingevuld”.

Ook elders zijn er flinke problemen. Zo kan de Belastingdienst alle veranderingen bijna niet aan door verouderde computertechnologie. De fiscus werkt met 1200 verschillende systemen, waarbij een veelgebruikte applicatie 37 jaar oud is. Ook bij Defensie spelen problemen. Het lukt de krijgsmacht niet om – naast de inzet voor buitenlandse missies – genoeg materieel over te houden om te oefenen.

De Rekenkamer constateert wel dat de uitgaven en inkomsten van de rijksoverheid rechtmatig waren. De fouten en onzekerheden bleven ruim binnen de toegestane marge.