Binnenland

Zes jaar cel geëist tegen ex-neuroloog Jansen

20-05-2015 15:16

ARNHEM (ANP) – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag in hoger beroep opnieuw zes jaar gevangenisstraf geëist tegen de voormalig neuroloog Ernst Jansen. Jansen werd in eerste aanleg veroordeeld tot drie jaar cel wegens onder meer het stellen van verkeerde diagnoses. Zowel de ex-neuroloog als het OM ging daartegen in beroep.

Volgens deskundigen is Jansen verminderd toerekeningsvatbaar, mede door een verslaving aan medicijnen. Het OM vindt dat echter geen reden om de strafmaat bij te stellen.

Jansen is begin vorig jaar veroordeeld voor het opzettelijk stellen van verkeerde diagnoses, met verstrekkende gevolgen voor zijn patiënten. Hij vertelde ze dat ze hele ernstige ziektes hadden en schreef zware medicijnen voor. Een van zijn patiënten pleegde zelfmoord omdat ze niet wilde wachten op de verschrikkelijke dood die Jansen haar had voorgespiegeld.

Pleidooi

De zaak tegen de ex-neuroloog wordt de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis genoemd.

Donderdag volgt het pleidooi van de advocaat van Jansen, hij zet in op vrijspraak. De advocaat had woensdag al laten weten dat het slecht gaat met zijn cliënt. ,,Hij zit stuk, hij vereenzaamt op een kleine hotelkamer in Duitsland.”

Het Hof in Arnhem doet waarschijnlijk op 18 juni uitspraak.