Buitenland

Sarkozy lanceert ‘Les Républicains’

30-05-2015 17:43

PARIJS (ANP/RTR) – De Franse ex-president Nicolas Sarkozy heeft zaterdag op een partijcongres de start gemaakt met zijn ‘Républicains’ (Republikeinen). Omgeven door circa 10.000 enthousiaste aanhangers begon de centrumrechtse voorman met een speech van veertig minuten zijn jacht op een nieuwe ambtstermijn als president.

Sarkozy’s partij heette de Unie voor een Volksbeweging (UMP). Hij wilde een naam die meer aanspreekt en testte daarbij meteen zijn steun in eigen gelederen. Vrijdag werd duidelijk dat maar liefst 83 procent van 210.000 UMP-leden voor de naamswijziging had gestemd en mogelijk ook instemt met de plannen van Sarkozy. Dat deed de Duitse bondskanselier Angela Merkel in ieder geval wel. Ze stuurde een video waarop ze Sarkozy feliciteert.

Maar in een zaterdag gepubliceerde peiling stelt ruim 70 procent van de ondervraagde Fransen Sarkozy niet terug als staatshoofd te willen. De nu zestigjarige politicus van Hongaarse komaf was president van 2007 tot 2012. Hij verloor de verkiezingen drie jaar geleden van de socialist François Hollande. Die is in opiniepeilingen tot op voor een Franse president ongekende diepten gezonken. De volgende presidentsverkiezingen zijn in 2017.