Binnenland

Hennis bezorgd over draagvlak voor NAVO

16-06-2015 21:55

DEN HAAG (ANP) – De haren van minister Jeanine Hennis van Defensie gingen ,,enigszins overeind staan” toen ze las dat het draagvlak onder Europeanen voor het belangrijkste NAVO-principe (een aanval op een van de lidstaten is een aanval op allen) gering is.

De bewindsvrouw is bezorgd over de geringe steun voor Artikel 5 van het NAVO-handvest. Landen moeten het belang van dit principe onder hun burgers benadrukken, aldus de minister dinsdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. ,,Over artikel 5 kan en mag geen misverstand bestaan.”

In Duitsland, Frankrijk, Italië, Groot-Brittannië, Polen en Spanje is geen meerderheid te vinden voor ingrijpen als een NAVO-bondgenoot wordt aangevallen, aldus een onderzoek van het Amerikaanse onderzoeksbureau Pew Research Center in acht grote NAVO-landen.

Nederland

Nederland zat niet bij de onderzochte landen. Volgens Hennis is het draagvlak in ons land voor de NAVO veel groter.

Door de Russische interventie in het oosten van Oekraïne is Artikel 5 weer actueel geworden. Bondgenoten die grenzen aan Rusland willen door de NAVO gerustgesteld worden. De NAVO doet dat onder meer door oefeningen in de regio en de instelling van een flitsmacht die binnen 48 uur bij een conflicthaard moet kunnen zijn.

Zware wapens

Ook overwegen de Amerikanen zware wapens zoals tanks in Oost-Europa te stationeren. Hierover is officieel nog geen mededeling gedaan, benadrukte Hennis, maar ze liet merken er geen bezwaren tegen te hebben.

Het plan zou volgens haar goed onder de geruststellende maatregelen voor de oostelijke bondgenoten kunnen vallen. Ook oefenen Amerikaanse militairen in deze landen regelmatig en het is ,,handig” als ze niet steeds hun materieel hoeven mee te nemen.