ThePostOnline

Deense regering verliest meerderheid

19-06-2015 00:12

KOPENHAGEN (ANP) – De Deense regering van premier Helle Thorning-Schmidt heeft haar meerderheid in het parlement verloren. Na telling van meer dan 99 procent van de stemmen komt het centrum-linkse blok uit op 85 van de 179 zetels in het parlement. Het centrum-rechtse blok heeft er 91 gehaald. Vier zetels komen van Groenland en de Faeröer, die doorgaans voor het centrum-linkse blok stemmen.

Grote winnaar van de verkiezingen is de rechts-nationalistische Deense Volkspartij met een winst van vijftien zetels. De eurosceptische anti-immigratiepartij wordt de tweede partij van het land. Alleen de Sociaaldemocratische Partij van Thorning-Schmidt is met 47 zetels groter.

De Deense Volkspartij gaat het niet om ministersposten maar om invloed, ze zal vermoedelijk gedoogsteun verlenen aan een kabinet van de liberaal Lars Løkke Rasmussen. Zijn partij Venstre verliest in de tussenstand fors (-13) en eindigt met 34 zetels als derde. Het lijkt evenwel nipt voldoende om de regering over te nemen. In de campagne zette het blauwe blok in op belastingverlagingen en strengere immigratieregels.