Nieuws

Ook Wall Street in de plus na akkoord

13-07-2015 19:38

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York koersten maandag halverwege de handelsdag eensgezind in het groen. Beleggers putten vertrouwen uit de overeenstemming tussen Griekenland en zijn geldschieters over de voorwaarden voor nieuwe financiële steun in ruil voor een reeks strenge hervormingen en besparingen. Met het akkoord lijkt het gevaar van een vertrek van de Grieken uit de euro vooralsnog geweken.

Omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) noteerde de leidende Dow-Jonesindex 1 procent in de plus op 17.943 punten. De bredere S&P 500 ging 0,9 procent omhoog en kwam op 2095 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 1,3 procent tot 5063 punten.

Qua bedrijfsfondsen wist oliebedrijf MPLX de aandacht op zich gericht. Het bedrijf maakte bekend branchegenoot MarkWest Energy Partners (plus 12,5 procent), de op een na grootste verwerker van aardgas in de VS, over te nemen voor bijna 16 miljard dollar. Het aandeel MPLX verloor 16,3 procent.

BorgWarner

Producent van consumentenartikelen Jarden zag de beurswaarde met 4,6 procent stijgen. Het concern, onder meer bekend van het skimerk K2, maakte bekend het private Waddington Group te willen overnemen. Aan de producent van onder meer wegwerpservies hangt een prijskaartje van 1,4 miljard dollar.

Ook aandrijvingsspecialist BorgWarner begaf zich aan het overnamefront. Het bedrijf legde een overnamebod van 29,50 dollar per aandeel op tafel bij Remy International. De fabrikant van elektrische en hybride motoren wordt daarmee gewaardeerd op 1,2 miljard dollar. Het aandeel BorgWarner steeg 1,3 procent, Remy International zag zijn beurswaarde 42 procent stijgen.

Netflix

Het aandeel Netflix klom krap 5 procent, na een adviesverhoging bij Goldman Sachs. De beurswaarde van de aanbieder van internettelevisie is dit jaar al meer dan verdubbeld.

De euro was 1,1011 dollar waard, tegen 1,1031 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent goedkoper op 52,55 dollar. Brentolie zakte 0,8 procent in prijs en kostte 58,28 dollar per vat.