Binnenland

Koenders aanschouwt verwoeste Gazastrook

15-07-2015 03:08

JERUZALEM (ANP) – Op de tweede dag van zijn bezoek aan Israël en Palestina gaat minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken woensdag naar de Gazastrook. De Palestijnse kuststrook liep vorig jaar juli en augustus grote schade op door een Israëlisch militair offensief.

Hij begint bij de grensovergang Kerem Shalom waar een door Nederland betaalde containerscanner staat. Hierdoor werd vorig jaar 45.000 ton groente en van fruit vanuit de Gazastrook geëxporteerd. Koenders wil dat Israël meer import en export uit Gaza toestaat.

De bewindsman heeft hier dinsdag nog op aangedrongen tijdens een gesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Koenders zei dat er geen afbreuk moet worden gedaan aan de Israëlische veiligheidszorgen, maar zonder een snellere wederopbouw vreest hij dat het opnieuw onrustig gaat worden in Gaza.

Hierna gaat de minister naar Gaza om daar met eigen ogen de gevolgen van de Israëlische beschietingen te zien. Hij bezoekt onder meer Gaza-Stad een VN-kliniek. De situatie in Gaza is beroerd. Het kampt met enorme werkloosheid en telt zo’n 120.000 daklozen door de oorlog van vorig jaar.