Weten & Tech

Google op hoogste koers ooit

17-07-2015 17:15

NEW YORK – Google stond vrijdag in de schijnwerpers op de Amerikaanse beurs. Het aandeel van de internetgigant steeg fors op beter dan verwachte kwartaalcijfers. Daarbij werd de hoogste koers ooit neergezet.

Het aandeel profiteerde op Wall Street vooral van opmerkingen van de nieuwe financieel directeur van de onderneming. Ruth Porat wil de kosten en investeringen bij het bedrijf beter in de hand houden, zo gaf ze aan. Verder waren de tweedekwartaalcijfers beter dan voorzien.

Google zag tussentijds een koerswinst van 14 procent, de grootste winst tijdens de handelsdag sinds oktober 2008. Het bedrijf is sinds 2004 op de beurs genoteerd. Destijds, er is overigens een aandelensplitsing geweest, was de eerste koers 85 euro.

Meer waard

Opvallend is dat Google nu ruim 50 miljard dollar meer waard was dan bij het slot van de beurs op donderdag. Als de winst wordt vastgehouden tot de slotbel in New York, is dat de grootste waardestijging van een bedrijf in de S&P 500-index ooit. Recordhouder is nu nog Apple, dat tijdens een handelsdag in april 2012 46 miljard dollar aan marktwaarde erbij kreeg.

Het aandeel Google noteerde vrijdag omstreeks 17.00 uur (Nederlandse tijd) 14 procent hoger op 661,00 dollar.