Weten & Tech

‘Minder dan helft van alle e-mails is spam’

17-07-2015 15:17

MOUNTAIN VIEW – Minder dan de helft van de e-mails bevatte in juni spam. Dat concludeert cyberbeveiligingsbedrijf Symantec op basis van eigen data. Het percentage ongewenste berichten is sinds september 2003 niet zo laag geweest.

De hoeveelheid spam is de laatste jaren gestaag gedaald. Daar zijn volgens Symantec meerdere redenen voor. Zo hebben internetproviders zich ertegen gewapend en zijn diverse grote botnets ontmanteld die werden gebruikt om miljarden junkmails te verzenden. Ook speelt mee dat de spamfilters sterk verbeterd zijn, waardoor minder reclamemails in iemands inbox belanden en de kans nog kleiner wordt dat de ontvanger op een link in de mail klikt. Dit maakt het minder rendabel om spam te versturen.

In het maandelijkse rapport van Symantec staat verder onder meer dat phishing in juni minder vaak voorkwam dan in de voorgaande maanden. Er werden ook minder e-mails met malware in de bijlage verstuurd. De hoeveelheid nieuwe malware lijkt wel in de lift te zitten. In juni kwamen 57,6 miljoen nieuwe malware-varianten aan het licht, bijna twee keer zoveel als in april. Het aantal aanvallen met behulp van ransomware steeg eveneens. Dat is malware waarmee een computer ‘gegijzeld’ wordt.