OMG

Britse politici mogen niet dronken twitteren

19-07-2015 14:07

LONDEN – Britse politici hebben een gidsje gekregen met enkele nuttige tips voor het gebruik van Twitter. Naast de ins en outs over Twitter krijgen de politici ook de goede raad om nooit te twitteren als ze dronken zijn.

In Engeland is het nogal eens misgegaan met twitterende politici. Zo blunderde David Cameron een paar jaar geleden met een tweet over een interview met twee kinderen van een programma van ITV. De tweet werd de wereld in geslingerd terwijl Cameron live te zien was omdat hij een herdenkingsdienst voor Nelson Mandela bijwoonde. Een andere politicus wilde zijn volgers laten zien hoe hard hij aan het werk was. Maar op zijn bureau lag ook een hamburger van een dure traiteur en daar viel de hele Twittergemeenschap over.

Britse politici moeten Twitter serieus gaan nemen en daarom heeft John Bercow, de voorzitter van het Britse Lagerhuis, een gidsje samengesteld met allerlei tips. Zo raadt hij de politici aan vooral zelf te twitteren en het klusje niet over te laten aan medewerkers. Die mogen overigens wel helpen met het bedenken van leuke tweets. Maar die moeten dan wel bij de persoonlijkheid van de politicus passen. “Doe niet alsof je fan bent van het plaatselijke voetbalteam of dat je naar Coronation Street kijkt”, citeert Daily Mail uit het gidsje van 5500 woorden.

Twitteren met een flinke borrel op is helemaal taboe en impulsief een tweet verzenden is ook onverstandig. Daarom moeten politici een minuut wachten voordat ze op de verzendknop drukken als ze een tweet hebben opgesteld. Retweeten mag met mate. Maar als mensen iets positiefs over de politicus zeggen, is een retweet natuurlijk weer wel toegestaan.