Weten & Tech

Gebruikers misleid met ‘Blue Screen of Death’

21-07-2015 18:38

SAN JOSÉ – Gebruikers van Windows worden steeds vaker misleid met het zo gevreesde Blue Screen of Death. Dat is het blauwe scherm dat Windows toont als de pc is gecrasht. Oplichters gebruiken het scherm om fraude te plegen, meldt Malwarebytes op het eigen securityblog.

Internetoplichters maken het scherm na en tonen het aan de gebruiker. Die krijgt de melding dat er iets mis is met Windows. De gebruiker wordt verzocht een speciaal nummer te bellen van de helpdesk van Microsoft. In werkelijkheid is het een nummer van de oplichters. Die smeren de pc-eigenaar allerlei diensten aan of proberen gegevens te ontfutselen om daarmee fraude te plegen.

Het oneigenlijk gebruik van het Blue Screen of Death is al een tijdje bekend, maar volgens Malwarebytes hebben de cybercriminelen hun technieken verfijnd. Zo hebben ze een speciaal programmaatje ontwikkeld dat via malware een blauw scherm laat zien. Malwarebytes waarschuwt dat de oplichters voor het verwijderen van de malware soms wel 400 euro vragen.