Nieuws

Goedkope yen stuwt Nikkei

21-07-2015 08:55

TOKIO (ANP) – In Tokio, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, is de aandelenbeurs dinsdag hoger gesloten. De Japanse exportbedrijven behoorden tot de sterkste stijgers dankzij een goedkopere Japanse yen. Ook hopen beleggers op meer steunmaatregelen van de Bank of Japan en sterke kwartaalcijfers van de Japanse bedrijven. De Nikkei eindigde 0,9 procent in de plus op 20.841,97 punten.

Toshiba (plus 6,1 procent) bleef in de schijnwerpers staan. Volgens een onafhankelijk onderzoek naar boekhoudkundige onregelmatigheden heeft het technologiebedrijf de winst de afgelopen jaren ruim een miljard euro te hoog ingeschat. Dat was bijna drie keer meer dan Toshiba had verwacht. Zakenkrant Nikkei meldde daarnaast dat de topman van het bedrijf dinsdag nog zal aftreden.

Elders in het Verre Oosten stonden de belangrijkste beursgraadmeters ook in het groen. In China won de Shanghai Composite Index 1,2 procent en de Hang Seng-index in Hongkong kreeg er 0,9 procent bij. De All Ordinaries in Sydney steeg 0,5 procent en in Seoul klom de Kospi 0,5 procent.