Weten & Tech

Qualcomm schrapt banen

22-07-2015 22:51

SAN DIEGO – De Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm gaat flink snijden in zijn personeelsbestand. Dat bleek woendag bij de bekendmaking van de derdekwartaalcijfers.

In totaal wil Qualcomm 1,4 miljard dollar aan kosten besparen, waarbij tot zo'n 15 procent van het personeelsbestand wordt geschrapt en het beloningsbeleid van de topbestuurders wordt aangepast. Bij Qualcomm werken meer dan 30.000 mensen, een concreet aantal dat hun baan verliest werd niet genoemd.

Ook gaat het bedrijf, onder druk van de activistische aandeelhouder Jana Partners, zijn bedrijfsstructuur onder de loep nemen. Dat kan volgens Qualcomm leiden tot bijvoorbeeld het splitsen van activiteiten. Verder worden enkele nieuwe bestuursleden toegevoegd.

Patententak

Jana opperde eerder dat Qualcomm moet overwegen zijn patententak, die het grootste deel van de winst genereert, los te halen van het chip-onderdeel. Overigens suggereerde Qualcomm dit plan zelf zo'n vijften jaar geleden al, maar werd het uiteindelijk afgeblazen.

In het afgelopen kwartaal, dat eind juni eindigde, realiseerde Qualcomm een winst van bijna 1,2 miljard dollar, of 0,73 dollar per aandeel. Dat was een jaar eerder nog een resultaat van ruim 2,2 miljard dollar. De omzet nam ook fors af, van 6,8 miljard dollar een jaar geleden tot 5,8 miljard dollar.

Leverancier

Voor het huidige vierde kwartaal van het boekjaar mikt Qualcomm op een winst per aandeel in een bandbreedte van 0,75 dollar tot 0,95 dollar en 4,7 miljard tot 5,7 miljard dollar aan opbrengsten.

Qualcomm is de grootste leverancier ter wereld van chips die gebruikt worden in mobiele telefoons.