Weten & Tech

Update om auto te beschermen tegen hackers

22-07-2015 18:42

LONDEN – Fiat Chrysler komt met een update van zijn autosoftware om te voorkomen dat hackers de controle over een rijdende wagen kunnen overnemen. Daarmee reageerde de autofabrikant woensdag op een incident dat eerder deze week in de publiciteit kwam.

In Amerika slaagden twee hackers er in om van afstand de motor van een Jeep Cherokee uit te schakelen, terwijl die op de weg reed. Ook lukte het ze om de ruitenwissers, de radio en de airco te besturen. Het betrof een proef om de keerzijde aan te tonen van het feit dat auto's steeds meer digitaal zijn en in toenemende mate in verbinding staan met het internet. Dit maakt ze namelijk kwetsbaar.

De update kan via de website worden gedownload en is bedoeld voor Ram pickups uit 2013 en 2014, de Jeep Cherokee en Grand Cherokee uit 2014 en enkele Chrysler 200-wagens uit 2015.

Fiat Chrysler, de eigenaar van het merk Jeep, heeft in een verklaring laten weten dat er voor zover bekend 'in het echt' nog nooit een hack van een rijdend voertuig heeft plaatsgevonden. Volgens marktkenner Egil Juliussen van IHS laat de actie van de autobouwer wel zien dat de branche zich zorgen maakt over de ontdekte mazen in de techniek.