Weten & Tech

FTC onderzoekt oneerlijke concurrentie Apple

23-07-2015 02:25

WASHINGTON – Apple wordt onderzocht door de Federal Trade Commission, de mededingingsautoriteit van de Verenigde Staten. De computergigant, die onlangs de streamingservice Apple Music lanceerde, maakt zich mogelijk schuldig aan oneerlijke concurrentie met muziekdiensten van andere bedrijven.

Volgens The Verge heeft de FTC andere muziekdiensten al via een officieel bevel om meer informatie gevraagd. Het onderzoek richt zich op de kosten die door Apple aan andere bedrijven in rekening worden gebracht voor het gebruik van de App Store. Wanneer nieuwe gebruikers via de App Store een abonnement afsluiten bij een dienst van een ander bedrijf, dan krijgt Apple 30 procent.

De regels van de App Store zijn al langer een discussiepunt tussen Apple en muziekdiensten als Spotify en Tidal. Deze kosten gewoonlijk 9,99 dollar per maand. Maar nieuwe gebruikers die zich via een iOS-app aanmelden, moeten noodgedwongen 12,99 dollar betalen. Ook mogen de andere muziekdiensten niet naar hun eigen website verwijzen, waar een abonnement goedkoper is.

Nu Apple een eigen muziekdienst heeft gelanceerd hebben de andere diensten binnen de App Store een duidelijk nadeel. Naast de hogere kosten mogen ze geen familie-abonnementen of een gratis testperiode aanbieden, wat Apple Music wel doet. Apple heeft niet op het nieuws gereageerd.