Weten & Tech

DNB lanceert app voor omzetten IBAN

03-08-2015 12:20

AMSTERDAM – De Nederlandsche Bank (DNB) heeft in samenwerking met de Betaalvereniging Nederland een app ontwikkeld waarmee je oude rekeningnummers kunt omzetten naar de nieuwe rekeningstandaard IBAN. De OveropIBAN-app is sinds maandag beschikbaar voor Android en iOS.

In juni kwam DNB al met een officiƫle IBAN-omrekentool. Die was eerder ook al online, maar werd mede vanwege de kosten uit de lucht gehaald. Het ontstane gat werd opgevuld door allerlei andere tools die niet altijd even betrouwbaar bleken. Er zaten bijvoorbeeld sites tussen die het verkeerde bankrekeningnummer toonden, zodat het geld overmaakt zou worden naar de beheerder. Daarom besloten banken het toch weer zelf te gaan doen.

Gebruikers van de OveropIBAN-app vullen hun oude bankrekeningnummer en de naam van de bank in, waarna het correcte nieuwe nummer in beeld verschijnt. Volgens DNB is de app een hulpmiddel, maar blijft het het beste om de ander direct om zijn of haar IBAN te vragen. "Dat staat bijvoorbeeld op de bankpas."