Weten & Tech

Fonds voor Samsung-medewerkers met kanker

03-08-2015 16:56

SEOUL – Samsung gaat medewerkers compenseren die kanker hebben gekregen tijdens hun werk in de chip- en schermfabrieken van het bedrijf. Het Zuid-Koreaanse concern richt daarvoor een speciaal fonds op waar omgerekend bijna tachtig miljoen euro in wordt gestort.

Het geld wordt ook ingezet voor preventie. Zo moet er onderzoek worden gedaan om de veiligheid in de fabrieken te verbeteren. Het voorstel voor het fonds vloeit voort uit onderhandelingen tussen Samsung, zieke medewerkers en hun families en uit gesprekken met experts. Zij zeggen dat ziekten als lymfeklierkanker en leukemie kunnen worden veroorzaakt door langdurige blootstelling aan straling en gevaarlijke chemicaliƫn die in de fabrieken worden gebruikt.

Volgens actiegroep Sharps, die veel van de zieke medewerkers vertegenwoordigt, zijn zo'n tweehonderd mensen ziek geworden nadat ze in de Samsung-fabrieken hadden gewerkt. Zeventig van hen zijn inmiddels overleden. De elektronicafabrikant bood het getroffen personeel en hun gezinnen in mei van vorig jaar al publiekelijk excuses aan. Sharps wilde maandag niet op het plan van Samsung reageren.