OMG

Artsen halen 360 galstenen uit vrouw

07-08-2015 14:14

CALCUTTA – Indiase artsen hebben maar liefst 360 galstenen uit de galblaas van een vrouw gehaald. De 49-jarige vrouw uit Calcutta had al maanden last van buikpijn en zure oprispingen, maar ze stapte pas naar de dokter toen ze geelzucht kreeg.

Medische tests en scans toonden aan dat de patiënte een ernstig geval van galstenen had. De honderden steentjes, elk ongeveer 5 millimeter groot, werden door chirurg Makhan Lal Saha tijdens een operatie uit haar lijf gevist. Hij had daar zo'n vijftig minuten voor nodig.

Het was een bijzondere ingreep voor Saha. "Ik doe dit werk al bijna 37 jaar, maar nog nooit heb ik meegemaakt dat er zoveel galstenen in één persoon zaten", zegt de man. "Mijn handen waren helemaal verdoofd toen ik met de laatste galsteen bezig was."

Te weinig water

De chirurg, die de hele galblaas moest verwijderen, weet niet precies hoe de vrouw aan zo'n berg galstenen is gekomen. "Maar het kan te maken met een veel te hoog cholesterolniveau in haar gal. En galstenen kunnen ook ontstaan doordat iemand te weinig water drinkt."

De vrouw werd na drie dagen ontslagen uit het ziekenhuis en herstelt momenteel thuis van de operatie, meldt Daily Mail. Ze mocht de galstenen mee naar huis nemen in een glazen potje, maar dat hoefde van haar niet zo nodig.