OMG

Portugese partij blundert met postercampagne

10-08-2015 18:08

LISSABON – De Portugese socialistische partij heeft flink geblunderd met een postercampagne. De posters waren bedoeld om de partij neer te zetten als betrouwbaar, maar werken juist averechts.

Volgens persbureau Reuters staan op de billboards werklozen afgebeeld en wilde de oppositiepartij zo de aandacht vestigen op de torenhoge werkloosheid in Portugal, die volgens de socialisten de schuld is van de regering. De posters beschrijven de partij van Antonio Costa als 'het alternatief dat je kunt vertrouwen'.

Maar de mensen die erop staan afgebeeld, zeggen dat ze niet werkloos zijn en ook niet wisten dat ze op de billboards zouden verschijnen. Bijvoorbeeld een vrouw die op een grote zwartwit-poster stond, met erbij het citaat: "Ik ben werkloos sinds 2012, ik besta niet voor de regering. Er zijn meer dan 220.000 mensen net als ik." Zij werkte op dat moment echter bij een door de socialisten geleide deelraad. "Dit is niet mijn verhaal. Die bewering klopt niet. Ze kunnen me niet zo gebruiken", zei de vrouw tegen de krant O Observador. Toen ze poseerde, kreeg ze niet te horen waar de foto voor gebruikt zou worden.

Volgens politieke analisten berokkent het incident de socialisten veel schade. De partij heeft inmiddels verontschuldigingen aangeboden. De campagnemanager is opgestapt.