OMG

Italiaanse dorp wil ‘niet dood’

18-08-2015 13:28

CIVITA – Er is geen postkantoor, supermarkt, apotheker, ziekenhuis en de school werd jaren geleden al gesloten. In het Italiaanse dorpje Civita di Bagnoregio zit alleen een bed and breakfast, een restaurant, een souvenirshop en wat vakantiehuisjes. Er wonen welgeteld zes mensen en ze willen het gehucht niet opgeven.

Arianna (39) is een van hen. De eigenaresse van restaurant La Cantina di Arianna besloot te blijven. "Ooit was dit een plek met een liefdevolle gemeenschap, we waren een grote familie. Dat is allemaal weg nu, maar er zit zoveel familiehistorie hier. Mijn leven speelt zich hier af en ik wil nergens anders wonen."

Civita is niet makkelijk te bereiken. Alleen via een smalle voetbrug kunnen bezoekers in tien minuten tijd het gehucht betreden. Per auto kan Civita niet bereikt worden, alleen per bromfiets. Zo komt Arianna ook aan haar ingrediënten voor haar restaurant. Door aardverschuivingen komt Civita continu in de problemen. Daarom wordt sinds 2013 een entree van 1,50 euro gevraagd, zodat de kosten van reparaties bekostigd kunnen worden.

Bedevaartsoord

Mensen die richting Civita rijden, zien borden met 'het stervende dorp' erop staan. Het is mede om vakantiegangers te trekken, geeft Arianna toe tegen The Local. "De laatste jaren krijgen we steeds meer toeristen over de vloer. Vooral uit China." Ondanks dat het dorp langzaam 'aan het sterven' is, is het bijna een bedevaartsoord voor artiesten en hippies geworden.

Een groep Italiaanse artiesten, waaronder Ennio Morricone, kwam vorig jaar bijeen om Civita te redden van een wisse dood. Een petitie werd gestart en ondertekend door Giorgio Napolitano, voormalig president van Italië. Het moest toegevoegd worden aan de Unesco Werelderfgoed-lijst. Volgens de lokale inwoners moet er wel wat meer gebeuren. "Er is geld beloofd om ons te redden. Of dat gebeurt, moet ik nog zien. Er zijn wel meer dorpen in Italië die met dit probleem kampen."