OMG

New Yorkers helemaal gek van nieuwe ijszaak

28-08-2015 13:00

NEW YORK – IJskoning Richard Tam heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt en daar zijn heel veel Amerikanen heel blij mee. Tam heeft zichzelf een Thaise manier van ijsmaken aangeleerd en dat gecombineerd met typisch Amerikaanse ijssmaken. Zijn creaties verkoopt hij in zijn zaak 10Below in de New Yorkse wijk Chinatown. De wachtrijen zijn gigantisch. Wie trek heeft in een ijsje, kan daar maar beter een flinke tijd voor uittrekken.

"Donderdag heb ik 40 minuten in de rij gestaan en ik ben geen centimeter opgeschoten", zegt ijsliefhebber Edis Kandic in de New York Post. Het is een bekende ervaring voor vaste bezoekers van 10Below. De ijsjes van Richard gaan als een raket en rond 18.00 uur is hij steevast door zijn absolute bestseller heen: de I Love You Latte, een ijsje met koude koffie en chocoladeflakes.

De smaak van de ijsjes draagt ongetwijfeld bij aan het succes van Richards 10Below, maar de manier waarop hij de ijsjes klaarmaakt, levert misschien nog wel het meeste bekijks op. Richard maakt namelijk Thaise ijsrolletjes. Hij doet dat door alle ingrediƫnten en gesmolten huisgemaakt ijs op een ijskoude plaat te gooien. Op de plaat hakt Richard op kunstige wijze alle ingrediƫnten door elkaar en laat het vervolgens weer aanvriezen. Als dat is gebeurd, maakt hij rolletjes van de zojuist gemaakte ijsmix en die rolletjes worden in een bakje gestopt en opgeleukt met dingen als geroosterde marshmallows, chocolade en koekjes.

De 23-jarige Richard had een prima baantje in de accountancy, maar knutselen met ijs vond hij veel leuker. Om zijn loeidrukke zaak in de lucht te kunnen houden, heeft hij inmiddels de hulp ingeroepen van oude studiegenoten. Die staan nu driftig ijs te hakken. De honkbalpetjes van de ijsmakers en de knalharde rapmuziek dragen verder alleen maar bij aan het succes van de New Yorkse ijssalon.