OMG

WhatsApp-burgemeester weg om corruptie

31-08-2015 10:42

SAO LUIS – Een Braziliaanse burgemeester die haar taken voornamelijk via WhatsApp vervulde, wordt beschuldigd van corruptie. Ze zou weinig voor de stad Bom Jardim hebben gedaan en veel voor zichzelf. Vier miljoen dollar mist er uit de gemeentekas en Lidiane Leite is daar volgens de politie verantwoordelijk voor.

De 25-jarige politica leidde de afgelopen jaren een leven vol luxe. In 2012 deed haar vriend een gooi naar het gekozen burgemeesterschap, maar moest hij terugtreden wegens beschuldigingen van corruptie. Lidiane deed in zijn plaats mee en won. Ze stelde de vriend aan als adviseur en besloot de burgmeesterstaken te vervullen via dagelijks WhatsApp-contact met de gemeenteraad. Dat ze op 170 kilometer afstand van haar stad woont, was daarbij ook niet erg handig.

De meeste bestuurstaken werden vervuld door de vriend, maar toen de relatie begin dit jaar uitging nam hij ontslag en moest Lidiane het alleen rooien. Al snel doken er vragen op over haar levensstijl, zeker toen duidelijk werd dat er miljoenen uit het onderwijspotje van de gemeente misten.

Lidiane heeft intussen de benen genomen en ze wordt gezocht door de politie, aldus de BBC. Zaterdag is er een nieuwe burgemeester beëdigd die het straatarme stadje weer op de rails moet krijgen.