Buitenland

UNHCR: Verdeeld Europa helpt smokkelaars

04-09-2015 12:28

GENÈVE (ANP) – Een verdeelde Europese Unie speelt mensensmokkelaars in de kaart. Dat zei het hoofd van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR vrijdag. Volgens Antonio Guterres is de reactie van de EU op de vluchtelingencrisis doorslaggevend voor de geloofwaardigheid van de unie.

,,De EU heeft nu geen andere keuze dan zich krachtig te mobiliseren. De enige manier op dit probleem op te lossen is als alle EU-lidstaten een gezamenlijke strategie kiezen die is gebaseerd op verantwoordelijkheid, solidariteit en vertrouwen'', zei Guterres. ,,Europa staat voor het moment van de waarheid. Dit is het moment om de waarden te bevestigen waarop het is gebouwd.''

De EU moet volgens Guterres meer migranten helpen legaal Europa binnen te komen. De unie zou 200.000 opvangplaatsen moeten vrijmaken. Hoewel de toestroom van vluchtelingen naar Europa steeds groter wordt, heeft het continent tot nu toe relatief weinig gedaan voor de opvang van mensen die de oorlog in Syrië ontvluchten. In de landen om Syrië heen worden vier miljoen vluchtelingen opgevangen, terwijl in het land zelf 7,6 miljoen mensen op drift zijn.