Weten & Tech

Eisen tot 6,5 jaar voor ‘digitale bankrovers’

17-09-2015 13:49

DORDRECHT – Vier 'digitale' bankrovers moeten volgens de aanklaagster in Dordrecht tot 6,5 jaar de cel in voor het leeghalen van bankrekeningen. Het viertal heeft volgens officier van justitie Manon Ridderbeks het vertrouwen in het internetbankieren "op grove wijze en stelselmatig geschaad''.

De vier twintigers, die donderdag voor de rechtbank in Dordrecht terechtstonden, worden ervan verdacht honderdduizenden euro's van girorekeningen van particulieren en bedrijven te hebben gehaald. Dat gebeurde door nietsvermoedende rekeninghouders op hun smartphone een veiligheidscertificaat te laten installeren, waardoor de gegevens in handen kwamen van de fraudeurs. Via onderschepte sms'jes met TAN-codes van de banken konden grote bedragen naar rekeningen van derden worden overgemaakt.

De hoofdverdachte hoorde een eis van 6,5 jaar gevangenisstraf. Een tweede verdachte moet volgens het OM vijf jaar de gevangenis in. Twee uitvoerders hoorden strafeisen van 36 maanden en 30 maanden, waarvan zes voorwaardelijk.