Weten & Tech

Nederlanders delen Netflix-abonnement

17-09-2015 11:46

AMSTERDAM – Bijna de helft van de Nederlandse streaming-abonnees deelt het abonnement met anderen, blijkt uit een onderzoek van Telecompaper. Vooral bij tieners is het delen van een abonnement populair, 58 procent laat anderen meekijken of -luisteren. Netflix blijkt de meest gedeelde dienst.

Netflix-abonnees geven het vaakst anderen toegang tot 'hun dienst'. Ongeveer de helft van alle Netflix-abonnees geeft aan anderen mee te laten kijken. Andere populaire betaaldiensten als HBO en Spotify worden een stuk minder gedeeld. Een op de vijf laat de buren, vrienden of familie meekijken naar HBO terwijl een op de tien hun Spotify-abonnement delen.

Bij veel betaaldiensten is het mogelijk om met meerdere apparaten tegelijk te kijken of luisteren. Vaak is het bedoeld om gezinnen de ruimte te geven om met meerdere gezinsleden te kunnen profiteren van een abonnement. Het delen met anderen dan gezinsleden druist in sommige gevallen tegen de gebruiksvoorwaarden van betaaldiensten in. Overigens is het maar de vraag wat bedrijven als Netflix en Spotify aan abonnementsdeling kunnen doen.