Entertainment

Filmproducent ‘Michiel de Ruyter’: ‘Kalveren-gala is elitair feestje voor arthousefilms’

19-09-2015 16:04

Update: De film Michiel de Ruyter blijf gewoon genomineerd voor twee Gouden Kalveren, ook al trekt de producent de film terug van het Nederlands Film Festival (NFF). Dat heeft een woordvoerster van het filmfestival zaterdag laten weten.

Het historische epos Michiel de Ruyter doet dit jaar niet meer mee met de uitreiking van de Gouden Kalveren. Producent Klaas de Jong trekt zijn film terug uit onvrede over het geringe aantal nominaties voor publieksfilms bij het prijzengala van de Nederlandse film. Dat heeft hij zaterdag gemeld.

Michiel de Ruyter, een van de grootste bioscoopsuccessen van het afgelopen jaar, kreeg twee nominaties, voor beste acteur (Frank Lammers) en beste regisseur (Roel Reiné).

Gooische Vrouwen II, met twee miljoen verkochte kaartjes de best bezochte Nederlandse film van de afgelopen dertig jaar, werd helemaal genegeerd.

“Het is geen onvrede over het gebrek aan waardering voor Michiel de Ruyter”, aldus de Jong. “Maar het Kalveren-gala is al jaren een elitair feestje voor arthousefilms. De publieksfilms komen nauwelijks aan bod, zodat het publiek zich ook totaal niet meer met de prijzen kan identificeren.”

De producent stelt voor een apart Gouden Kalf in te stellen voor publieksfilms. “Er is nou eenmaal een duidelijke tweedeling in het Nederlandse filmlandschap, dat zal altijd zo blijven. Maar op het Gala van de Nederlandse film moeten dus ook publieksfilms de kans krijgen om in het zonnetje te worden gezet. En dat gebeurt nu totaal niet.”

De nominaties van de Gouden Kalveren staan al jaren ter discussie. Daarom heeft het NFF dit jaar het systeem veranderd: de prijzen voor de beste Nederlandse films worden niet meer door een vakjury uitgereikt, maar door een ‘Academy’ waar een paar honderd makers uit de filmsector lid van zijn.

Toch gingen de meeste nominaties weer naar arthousefilms die in de bioscopen nauwelijks bezoekers trokken, zoals Gluckauf, Prins en Zurich. “Niet zo vreemd”, oordeelt De Jong. “Want veruit de meeste mensen in de branche zijn auteursfilm gericht.”
De enige hit die een substantieel aantal nominaties kreeg, was de Hazes-film Bloed zweet en tranen.

De Jong trekt Michiel de Ruyter ook terug uit het festivalprogramma. Dat betekent dus dat de film niet meer op het NFF wordt vertoond. De producent heeft het besluit niet overlegd met acteur Frank Lammers en regisseur Roel Reiné, die de nominaties hebben ontvangen.

Het Nederlands Filmfestival laat weten kennis te hebben genomen van het besluit van De Jong. In de twee genoemde categorieën dingt de film daardoor niet meer mee naar de prijzen.

Wel dingt Michiel de Ruyter nog mee naar de Publieksprijs die door het publiek wordt toegekend. Hiervoor is de film automatisch genomineerd doordat het epos is bekroond voor een Gouden en Platina Film voor het trekken van meer dan 100.000 en 400.000 bezoekers.

Anp