Sport

Vettel wint, Verstappen achtste in Singapore

20-09-2015 16:14

SINGAPORE (ANP) – Sebastian Vettel heeft zondag de Grand Prix van Singapore op zijn naam geschreven. De Duitse viervoudig wereldkampioen boekte zijn derde overwinning van dit jaar en de 42e zege in zijn Formule 1-carrière. Hij domineerde in zijn Ferrari van start tot finish in de tumultueuze avondrace op het stratencircuit van Marina Bay, waar halverwege plotseling een toeschouwer even op het circuit liep en paniek veroorzaakte.

Max Verstappen eindigde zeer verrassend op de achtste plaats. De jonge Limburger leek in een kansloze positie nadat zijn bolide van Toro Rosso bij de start bleef stilstaan. Vanuit de pitsstraat begon hij vervolgens met een ronde achterstand aan een inhaalrace. Dankzij enkele incidenten, waarbij de safetycar in actie moest komen, vond hij de aansluiting en in het tweede deel van de wedstrijd rukte hij met een aantal fraaie inhaalacties op naar voren.

Verstappen joeg in de slotfase op plek zeven, maar de Mexicaan Sergio Perez (Force India) kreeg hij niet te pakken. Het zeventienjarige supertalent kreeg twee ronden voor het einde het merkwaardige bevel van de teamleiding om zijn ploeggenoot Carlos Sainz te laten passeren, maar de Nederlander negeerde die 'stalorder'.

Hamilton

Kampioenschapsleider Lewis Hamilton scoorde geen punten. De Brit staakte na 34 ronden met een haperende Mercedes de strijd. Het was zijn eerste uitvalbeurt van dit seizoen en ook de eerste race waarin hij zonder punten bleef. De regerend wereldkampioen lag op de vierde plaats toen zijn bolide mankementen begon te vertonen. Hij zag de een na de ander voorbijkomen en na een aantal pruttelronden vond de Brit het welletjes en reed hij zijn auto naar binnen.

De top drie bleef ondanks de tumultueuze gebeurtenissen gedurende de hele race ongewijzigd. Achter Vettel reed de Australiër Daniel Ricciardo in zijn Red Bull naar de tweede plaats en eindigde de Fin Kimi Räikkönen van Ferrari als derde. Nico Rosberg, de nummer twee in de WK-stand, stuurde zijn Mercedes naar de vierde plaats. Hij liep twaalf punten in op zijn teamgenoot Hamilton, maar zag wel Vettel naderbij komen. De WK-stand is na dertien van de negentien races als volgt: 1. Hamilton 252 punten, 2. Rosberg 211, 3. Vettel 203. Verstappen is de nummer elf met 30 punten.