Weten & Tech

Proces over uitlevering Kim Dotcom begonnen

21-09-2015 15:33

AUCKLAND – Het proces over de uitlevering van Kim Dotcom is maandag van start gegaan in Nieuw-Zeeland. De komende weken moet worden bepaald of de oprichter van filesharingsite Megaupload en drie andere medewerkers mogen worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Aan de rechtszaak is bijna vier jaar juridisch getouwtrek voorafgegaan. Volgens de FBI is Megaupload verantwoordelijk voor het verspreiden van illegale kopieën van auteursrechtelijk beschermd materiaal, zoals muziek en films. Filmstudio's en platenmaatschappijen zouden daardoor honderden miljoenen dollars zijn misgelopen, terwijl Megaupload zelf veel geld binnenharkte door gebruikers te laten betalen voor het opslaan van bestanden.

Dotcom wordt in de VS ook verdacht van witwassen en afpersing. De flamboyante Duitser, die vroeger door het leven ging als Kim Schmitz, arriveerde in zijn Mercedes SUV met de kentekenplaat KIM.COM en met zonnebril en baseballpetje op bij de rechtbank. Hij had vanwege rugproblemen een speciale leren stoel laten overbrengen. Via Twitter bedankte de flamboyante Duitser zijn fans voor de steun. "Het is hartverwarmend om zoveel steunbetuigingen te krijgen van overal op het internet. Eén voor allen en allen voor één. #InternetFreedom."

Het uitleveringsproces neemt naar verwachting twee weken in beslag. Kort voor de eerste zitting twitterde Dotcom dat de zaak in zijn optiek niet alleen om hem gaat. "Het gaat erover hoeveel controle we de Amerikaanse bedrijven en overheid over het internet laten hebben. Deze rechters kunnen de helden van miljoenen internetgebruikers worden of van een handvol Amerikaanse miljardairs. Ik hou van het internet en zal ervoor blijven vechten."