Sport

Dumoulin start als voorlaatste in tijdrit

22-09-2015 08:07

RICHMOND (ANP) – Wielrenner Tom Dumoulin gaat woensdag als voorlaatste van start op de individuele tijdrit bij de WK in Richmond. De Limburgse medaillekandidaat rolt om 20.42 uur Nederlandse tijd van het startpodium in attractiepark Kings Dominion, ten noorden van Richmond. De Duitse topfavoriet Tony Martin begint 1,5 minuut na Dumoulin als laatste aan de tijdrit over 53 kilometer. De finish ligt in het centrum van de Amerikaanse stad die het WK organiseert.

Het parcours gaat over lange, glooiende wegen. Pas in het centrum van Richmond moeten de renners een paar haakse bochten nemen. Vlak voor de streep ligt nog een venijnig klimmetje van 300 meter.

Dumoulin pakte vorig jaar bij de WK in Ponferrada brons, achter de Britse winnaar Bradley Wiggins en Martin. Wiggins verdedigt zijn titel niet in Richmond. Martin werd al drie keer wereldkampioen in de rit tegen de klok, in 2011, 2012 en 2013. Na het zilver van vorig jaar neemt de Duitser in de Verenigde Staten alleen genoegen met goud. ,,De nummer twee is de eerste verliezer'', zei Martin, die zondag in de ploegentijdrit met Etixx-QuickStep werd geklopt door BMC.

Concurrent

De dertigjarige hardrijder aast in Richmond op het record van Fabian Cancellara. De Zwitser heeft vier wereldtitels tijdrijden op zak. Cancellara slaat de WK over na een seizoen vol fysieke problemen. Martin zegt ditmaal de ideale voorbereiding te hebben gehad. ,,Ik heb lessen getrokken uit vorig jaar. Toen reed ik de Tour en een groot deel van de Vuelta. Ik was moe, nu ben ik veel frisser en ik hoop daarvan te profiteren."

Ook Martin ziet Dumoulin als wellicht zijn voornaamste concurrent. ,,Maar ik denk dat die drie weken Vuelta er wel in hebben gehakt bij hem. Het is een lange tijdrit over brede wegen, je moet voortdurend gefocust zijn en dat vraagt frisheid. Zelf kan ik me geen beter parcours wensen."

Wilco Kelderman, die Dumoulin in juni verrassend versloeg bij het NK tijdrijden, begint om 19.39 uur aan de WK-tijdrit. Kort voor Dumoulin starten Vasil Kirijenka uit Wit-Rusland, winnaar van het goud op de Europese Spelen, en de Australiƫr Rohan Dennis die in de Tour de openingstijdrit door Utrecht won.