Binnenland

‘Voor vrijlating veel contact geweest tussen overheid en advocaten Volkert van der Graaf’

23-09-2015 08:09

In de periode voordat Fortuyn-moordenaar Volkert van der G. vorig jaar mei vrijkwam, is er veelvuldig contact geweest tussen de overheid en de advocaten van Van der G. over de voorwaarden bij zijn invrijheidstelling. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt dat woensdag in reactie op berichtgeving in de Volkskrant.

Het was volgens het ministerie ook logisch dat die contacten er waren, want de vrijlating was een hele gevoelige zaak. Het ging immers om zo’n beetje de bekendste gevangene van Nederland.

De contacten gingen over alle voorwaarden die aan Van der G. werden gesteld bij zijn voorwaardelijke vrijlating, aldus de woordvoerder.

Op de vraag of een krantenfoto van Van der G. toen aan de orde is gekomen, verwijst de woordvoerder naar de Kamerbrief van Van der Steur van dinsdag.

Ook op de vraag of de minister de Kamer dinsdag wel juist en volledig heeft geïnformeerd – volgens van der G.’s toenmalige advocaat Stijn Franken is dat niet het geval – wordt verwezen naar de Kamerbrief.

Reclassering

De vraag of en hoe Van der G. zich de afgelopen zeventien maanden aan de voorwaarden heeft gehouden, wordt nu opnieuw door de reclassering onderzocht.

Daarna zal het Openbaar Ministerie er een oordeel over vellen, meldde Van der Steur de Tweede Kamer dinsdag.

Het Openbaar Ministerie bracht dinsdag naar buiten dat het een dag voor de publicatie op de hoogte was gesteld door de advocaat van Van der G., dat er foto’s van hem waren genomen en dat Van der G. het hem opgelegde mediaverbod niet had overtreden.

Het OM laat woensdag weten dat het niets heeft toe te voegen aan die verklaring.

Anp