Weten & Tech

Duitsland ziet mogelijk luisterboekenkartel

16-11-2015 12:15

BONN – Het Bundeskartellamt onderzoekt afspraken tussen de Amerikaanse technologiegiganten Amazon en Apple op het gebied van luisterboeken. Mogelijk misbruiken zij hun dominante marktpositie, meldde de Duitse concurrentiewaakhond maandag.

Amazon verkoopt luisterboeken via dochteronderneming Audible, en levert daarnaast aan Apple die ze verkoopt via zijn iTunes-store. De twee bedrijven hebben daarover meerjarige contracten gesloten. Het Bundeskartellamt wil weten of die wel genoeg ruimte overlaten voor uitgevers om hun luisterboeken via andere kanalen te verkopen.

Het onderzoek volgt op een klacht van een belangenorganisatie van Duitse boekhandelaren. Die stelde onlangs dat Amazon zijn marktpositie misbruikt door uitgevers van luisterboeken te dwingen genoegen te nemen met zeer lage vergoedingen voor hun producten.

Het Bundeskartellamt staat naar eigen zeggen in nauw contact met de Europese Commissie, waarbij de Duitse boekhandelaren hun bezwaren ook hebben neergelegd. Zij klaagden eerder ook al over oneerlijke handelspraktijken van Amazon bij de verkoop van elektronische boeken (e-books).