Binnenland

Nederlanders gek op mensenrechten maar niet op vrijheid van meningsuiting

10-12-2015 07:42

UTRECHT (ANP) – Nederlanders vinden mensenrechten belangrijker dan een paar jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens naar de beleving van de mensenrechten tussen 2011 en 2015 in Nederland.

Het onderwerp mensenrechten stond in 2011 op plek zeventien in de lijst met de 22 belangrijkste maatschappelijk onderwerpen, waarvoor volgens Nederlanders snel een oplossing moet komen. Inmiddels staat het onderwerp op plek tien in dezelfde lijst.

Ondanks het belangrijker vinden van het onderwerp, hebben Nederlanders niet het gevoel dat ze vaker of minder vaak met schending van de rechten te maken hebben. Mocht er wel een recht geschonden worden, dan denken ze dat het vooral over discriminatie of ongelijke behandeling gaat. Opvallend is dat Nederlanders niet en masse schreeuwen dat de vrijheid van meningsuiting onder druk staat, vermoedelijk omdat ze denken dat die constatering samenvalt met discriminatie.

Ongeveer drie op de vier kinderen hebben wel eens gehoord van kinderrechten. Zij vinden zorg en liefde hiervan het belangrijkste. Ook hebben ze aangegeven graag meer over hun rechten te willen leren op school.

De naar zeggen representatieve steekproef is gehouden door Motivaction onder ongeveer 1000 Nederlanders.

ANP/TPO