Buitenland

Referendum CAR verstoord door geweld

13-12-2015 12:09

BANGUI (ANP) – Een referendum in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) is zondagochtend onrustig van start gegaan. In bepaalde wijken in de hoofdstad Bangui kunnen mensen niet naar de stembus vanwege schietpartijen.

Inwoners van de CAR mogen zich uitspreken over een nieuwe grondwet. Het referendum moet de weg vrijmaken voor de presidents- en parlementsverkiezingen eind december. Als de grondwet wordt aangenomen, komt er bijvoorbeeld een Senaat en wordt vastgelegd dat leden van de tijdelijke regering niet mogen meedoen aan de komende verkiezingen.

De stembusgang van 27 december moet een eind maken aan het bloedige conflict waarin de CAR sinds begin 2013 is verwikkeld. Rebellen van de moslimminderheid grepen toen de macht in het land waar de meerderheid christelijk is. De geweldsuitbarstingen tussen de moslimrebellen en christelijke milities hebben aan duizenden mensen het leven gekost.

Begin dit jaar werd een tijdelijke regering aangesteld in de CAR. Die heeft de verkiezingen voorbereid en de grondwet geschreven. Paus Franciscus riep de regering van de CAR twee weken geleden nog op zich in te zetten voor vrede en eenheid.

ANP