Binnenland

Geen vervolging van agent die stukje MH-17 te koop aanbood

29-01-2016 11:46

De politieman die in een advertentie op Marktplaats onder meer kleding heeft aangeboden die hij heeft gedragen bij het onderzoek naar de vliegramp met MH17, wordt niet vervolgd. Naast de kleding stond in de advertentie ook een tissuezakje van Malaysia Airlines en een klein stukje 'materiaal' uit het ramptoestel te koop.

Volgens het Openbaar Ministerie blijkt dat het tissuezakje en het stukje materiaal inderdaad echt uit het ramptoestel afkomstig waren. Ze lagen echter buiten het onderzoeksgebied in Oekraïne en waren niet van belang voor het onderzoek naar de schuldigen van de ramp.

De kleding die de politieman aanbood is nooit ingenomen. ,,Geen van de te koop aangeboden spullen is daarom onrechtmatig verkregen'', concludeert het OM. Daarom heeft de politieman niets strafbaars gedaan.

Disciplinaire straf

De politieman kreeg van de politieleiding wel een disciplinaire straf. Hij heeft voorwaardelijk ontslag gekregen en teruggezet in rang en werk. De leiding vindt dat het te koop aanbieden van goederen die verband met de MH17-ramp houden, ,,onethisch, ongepast, kwetsend en choquerend is voor de slachtoffers en nabestaanden en voor onze hele samenleving''.

In het bepalen van de strafmaat heeft de politieleiding meegewogen dat de plaatser van de advertentie jarenlang bij de politie werkt en een goede staat van dienst heeft. Verder heeft hij zichzelf kort nadat de advertentie was verwijderd, gemeld. Ook ziet hij achteraf in dat het plaatsen van de advertentie ,,kwetsend en schokkend kan zijn geweest'' voor de nabestaanden van de slachtoffers en anderen.

ANP