Buitenland

Marinemissie NAVO tegen mensensmokkel

11-02-2016 13:40

BRUSSEL (ANP) – De NAVO gaat marineschepen inzetten in de strijd tegen mensensmokkel tussen Turkije en Griekenland. De ministers van Defensie hebben daar steun aan gegeven, zei NAVO-baas Jens Stoltenberg donderdag. De militaire planners gaan nu kijken wat de mogelijkheden zijn en komen op korte termijn met een advies.

Een Grieks-Turks-Duits voorstel voor de NAVO-operatie werd woensdagavond tijdens een diner op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel enthousiast begroet door de ministers. Duitsland neemt de leiding van de missie op zich.

In de Middellandse Zee varen al drie fregatten en een tanker onder Duits bevel voor een antiterrorismeoperatie van de NAVO. Die gaan ,,zonder uitstel'' nu ook surveillancetaken verrichten rond de migratiestroom in de Egeïsche Zee, aldus Stoltenberg.

Frontex

Meer vaartuigen en mankracht zijn echter noodzakelijk. Nederland is bereid een bijdrage te leveren, zei premier Mark Rutte woensdag al. Minister van Defensie Jeanine Hennis zei eerder in de Tweede Kamer positief te staan tegenover het plan, maar stelde onder meer als voorwaarde dat NAVO-schepen dicht bij de Turkse kust moeten opereren. Het is volgens haar nog te vroeg om te zeggen welke bijdrage Nederland concreet gaat leveren.

Het idee is dat de NAVO-schepen informatie verzamelen over mensensmokkelaars en doorgeven aan de Turkse en Griekse kustwacht. Die mogen echter niet in elkaars territorium komen. Het Europese grensagentschap Frontex wordt nauw betrokken bij de operatie.

Concrete resultaten

Turkije heeft zich bereid verklaard migranten die op zee worden gered terug te nemen. ,,Dit gaat niet om het terugduwen van boten met vluchtelingen, maar om de aanpak van mensensmokkel'', zei Stoltenberg daarover. ,,Het is belangrijk om snel te handelen, iedereen moet een bijdrage leveren aan een oplossing voor de migratiecrisis.''

,,Het bestrijden van mensensmokkel is de beste manier om concrete resultaten te boeken op humanitair vlak'', zei de Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter. De Duitse defensieminister Ursula von der Leyen gaf aan dat de missie zo snel mogelijk van start moet gaan.