Buitenland

Cameron niet naar Europees Parlement

15-02-2016 14:56

BRUSSEL (ANP) – De Britse premier David Cameron gaat niet zoals gepland praten met alle fractievoorzitters van het Europees Parlement. Hij heeft het overleg geannuleerd wegens ,,tijdgebrek'', werd maandag vernomen bij bronnen in het EP.

Er stond voor dinsdag een vergadering gepland van de leiders in het EU-parlement waar Cameron zou aanschuiven om te praten over zijn eisen voor een lidmaatschap van zijn land in de EU.

Cameron zou de vergadering met alle leiders in het EP hebben geannuleerd omdat hij geen zin zou hebben om twee fractievoorzitters te ontmoeten: de Britse eurosceptische Nigel Farage van de EFDD en de Franse nationalistische Marine Le Pen van de fractie Europa van Naties en Vrijheden, waar ook de PVV bij is aangesloten. ,,Angsthaas'' reageerde Farage.

Deal

Donderdag en vrijdag is er een top in Brussel met alle regeringsleiders en staatshoofden van de EU om een deal te sluiten om een vertrek van Groot-Brittanniƫ uit de unie, Brexit genaamd, te vermijden. Hoewel het Europees Parlement de deal niet kan goed- of afkeuren, zal het wel moeten stemmen over veranderingen van EU-wetgeving. En het ziet er naar uit dat de afspraken rond het lidmaatschap van Groot-Brittanniƫ vorm gaan krijgen door wetgeving aan te passen.

Cameron komt dinsdag wel naar het Europees Parlement. Hij zal een gesprek hebben met de voorzitter Martin Schulz. Ook heeft bij gesprekken met enkele parlementariƫrs die zijn betrokken bij de onderhandelingen.