Sport

ITTF neemt kritiek Boll ter harte

17-02-2016 14:09

HANNOVER (ANP) – De roep van de Duitse tafeltennisser Timo Boll om betere controle van de batjes heeft gehoor gevonden. De veelvoudig Europees kampioen beweert al enkele jaren dat 80 procent van spelers materiaal gebruikt dat niet aan de regels voldoet. Ze behandelen de rubbers die op het tafeltennisplankje worden geplakt met chemicaliën die het katapulteffect op het balletje na een smash vergroten.

De Duitse scheikundige Hubert Motschmann heeft volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung een testmethode ontwikkeld om dat aan te tonen. De internationale federatie ITTF heeft al een proef gedaan met de zogenoemde rheometer en dat was volgens voorzitter Thomas Weikert een succes. Als het meezit kan het bestuur in mei bij het WK voor teams in Kuala Lumpur een besluit nemen over de invoering, misschien al bij het olympisch toernooi.

Boll kaartte de 'batjesdoping' in 2013 voor het eerst aan en beschuldigde niet alleen China ervan. ,,Toen kwam er helaas niets uit.'' In een interview in januari over dit thema was hij nog steeds sceptisch. ,,De molens malen langzaam bij ons, als ze al malen.''