Binnenland

Kamer kapittelt kabinet om late missie-brief

18-02-2016 12:49

DEN HAAG (ANP) – Minister Jeanine Hennis (Defensie) kreeg donderdag een zeer getergde Tweede Kamer over zich heen omdat een brief over verlenging van de missie in Zuid-Sudan de Kamerleden veel te laat bereikte. ,,Volgende keer sturen we de brief gewoon terug'', waarschuwde CDA-Kamerlid Raymond Knops.

Het kabinet besloot de missie vrijdag met een jaar te verlengen en de Kamer ontving op die dag de zogeheten artikel 100-brief over de verlenging. Een week later moest de Kamer al oordelen. ,,Onacceptabel'', zei Knops die de zaak in het bestuur (presidium) van de Tweede Kamer aan de orde heeft gesteld. Zo kan de Kamer zich volgens hem niet voorbereiden. ,,Een belachelijke gang van zaken'', meent Sjoerd Sjoerdsma (D66). Ook Han ten Broeke (VVD) stoorde zich flink aan de gang van zaken.

De bewindsvrouw erkende de fout. Het verdient ,,geen schoonheidsprijs''. De VN-missie wordt drastisch ingekrompen (van zo'n dertig man naar zeven) omdat een aantal randvoorwaarden zoals medische evacuatie niet goed kunnen worden vervuld. Alleen de PVV stemde tegen verlenging.