Sport

Twee verdachte tennispartijen in Nederland

18-02-2016 11:55

BRUSSEL (ANP) – Bij twee tenniswedstrijden die vorig jaar in Nederland zijn gespeeld, was mogelijk sprake van matchfixing. Dat blijkt uit een rapport van de Europese gokwaakhond ESSA. Om welke twee partijen en welk niveau het gaat, is niet duidelijk.

ESSA publiceerde donderdag de gegevens, waaruit blijkt dat mondiaal 73 tenniswedstrijden als verdacht zijn aangemerkt door een speciaal systeem dat gokgedrag monitort. Dat houdt in dat er een vermoeden is van matchfixing, al staat dat niet vast. Vaak is sprake van ongewoon gokgedrag, wat doet vermoeden dat spelers zijn betaald om opzettelijk te verliezen.

In Nederland zijn eerder verdenkingen geweest van matchfixing. De Groene Amsterdammer meldde begin dit jaar dat een duel op het tennistoernooi van Alphen aan den Rijn in 2014 verdacht was, maar dat leidde niet tot concrete stappen. In datzelfde jaar meldde tennisbond KNLTB dat tennissers Antal van der Duim en Boy Westerhof in het Duitse Meerbusch een verdachte partij hadden gespeeld.

Turkije

Uit het rapport van ESSA blijkt dat naast 73 tenniswedstrijden ook negentien voetbalduels en in totaal acht tafeltennis-, ijshockey-, snooker- en hazewindhondenwedstrijden als verdacht zijn aangemerkt. De meeste verdachte tennispartijen zijn gespeeld in Turkije (acht), Tunesiƫ en Argentiniƫ (beide zeven).

Vorige maand meldden BuzzFeed en de BBC dat de afgelopen tien jaar veel wedstrijden van onder anderen hooggeplaatste spelers als verdacht werden gezien. De media stelden dat de tennisautoriteiten te weinig zouden doen aan het probleem of het zelfs onder de pet hielden.