Economie

Aziatische beurzen boeken winst

03-03-2016 07:14

TOKIO (ANP) – De beursgraadmeters in Azië gingen donderdag overwegend omhoog. Onder meer speculatie over een nieuwe financiële stimulans om de afkoelende Chinese economie aan te jagen veroorzaakte een positief beursklimaat. De toonaangevende Nikkei-index in Tokio sloot 1,3 procent hoger op 16.960,16 punten.

In de Japanse hoofdstad waren aandelen van financiële instellingen in trek. Zo dikte Mitsubishi UFJ Financial 7,9 procent aan. Toshiba won 6,5 procent na berichten in zakenkrant Nikkei dat het bedrijf een extra lening krijgt van zijn belangrijkste banken. De hogere olieprijs zette oliefondsen in de plus. Zo won Inpex 5,8 procent.

De All Ordinaries in Sydney eindigde 1,2 procent in de plus, terwijl de Zuid-Koreaanse Kospi 0,6 procent aandikte. De Hang Seng in Hongkong viel uit de toon met een tussentijdse min van 0,5 procent. De graadmeters op het Chinese vasteland, in Shanghai en Shenzhen, toonden een vlak beeld. Uit cijfers van marktonderzoeker Markit bleek dat de groei in de Chinese dienstensector in februari is afgezwakt.