Buitenland

IS claimt bloedbad in Kabul

23-07-2016 13:18

KABUL (ANP) – Twee of drie zelfmoordterroristen hebben zaterdag in Kabul bloedige bomaanslagen gepleegd op een protestbijeenkomst van de Hazara bevolkingsgroep. Daarbij zijn meer dan tachtig doden en circa 230 gewonden gevallen.

De vreedzame betoging werd een bloedbad door de bomexplosies die de soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS) zeggen te hebben georganiseerd. De aanslagen behoren tot de bloedigste ooit in Kabul. De extremisten van de Afghaanse beweging Taliban hebben woedend gereageerd op de aanslagen. Ze stellen dat dit een poging is om een Afghaanse burgeroorlog te ontketenen.

De internationaal georiƫnteerde extremisten van IS zijn vorig jaar tussen de Afghaanse stammen en de Taliban opgedoken. De Taliban zijn gericht op stamloyaliteit en zien de nieuwkomers als een gevaar. Er zijn mogelijk ook gepikeerde Talibanstrijders onder de Afghaanse IS.

Kleine groep

Over het aantal IS-strijders is weinig bekend. Het zou een kleine groep zijn, die zich voornamelijk ophoudt in een bergachtig gebied aan de Pakistaanse grens ten zuiden van de stad Jalalabad, de hoofdstad van de provincie Nangarhar. Het is daar volgens bronnen bij de Afghaanse inlichtingendiensten dat een als Abu Ali betitelde terrorist van IS de aanslagen van zaterdag zou hebben beraamd.

Hazara's zijn een overwegend sjiitische minderheid in Afghanistan. Duizenden betoogden in de hoofdstad Kabul voor het verleggen van de route voor hoogspanningskabels. Ze willen dat de elektriciteitslijnen die vanuit Turkmenistan naar de Afghaanse hoofdstad Kabul zullen gaan, ook in twee provincies komen waar vooral Hazara's wonen. Daarmee krijgt de regio dan eindelijk stroom.