Buitenland

Duits bezwaar tegen wapenleveranties Turkije

19-11-2016 11:24

ISTANBUL (ANP) – Duitsland moet niet langer wapens leveren aan NAVO-partner Turkije. Dat heeft Jürgen Trittin zaterdag in Istanbul gezegd tijdens het jaarlijkse parlementaire congres van de militaire verdragsorganisatie. De buitenlandspecialist van de Groenen wil niet dat het Turkse leger nog materiaal krijgt dat ,,in de strijd tegen eigen bevolkingsgroepen'' kan worden ingezet.

,,Het grondbeginsel dat er geen oorlogstuig mag worden geleverd in conflict- en spanningsgebieden, moet ook binnen de NAVO gelden'', aldus Trittin. ,,We zijn nu geconfronteerd met een bondgenoot die drukdoende is de elementaire rechten van de democratie af te breken.''

Trittin voerde in de wandelgangen overleg met de Duits-Turkse politicus Ziya Pir. Hij woont de vergadering in de metropool aan de Bosporus bij als vertegenwoordiger van de pro-Koerdische HDP. Tien parlementariërs van deze oppositiepartij zijn gearresteerd, onder wie de leiders Selahattin Demirtas und Figen Yüksekdag.

,,We horen al heel lang dat Europa bezorgd is'', reageerde Pir. ,,Ik denk dat de EU nu een stap verder moet gaan en de diplomatieke verklaringen moet omzetten in sancties.'' Hij denkt daarbij niet direct aan economische maatregelen maar aan herziening van de samenwerking met Turkije op het gebied van defensie en inlichtingendiensten.