Binnenland

Baudet: Staat treuzelt na referendum

13-01-2017 11:56

DEN HAAG (ANP) – ,,De Nederlandse regering heeft haar wettelijke verplichting verzaakt door eindeloos te treuzelen met de beslissing over wat te doen met de nee-stem van het Oekraïne-referendum afgelopen april." Dat betoogde de partij Forum voor Democratie vrijdag in de rechtbank in Den Haag.

De politieke partij van frontman en referendum-aanjager Thierry Baudet, die meedoet met de aanstaande verkiezingen voor de Tweede Kamer, had een zaak aangespannen tegen de Staat. Volgens de wet moet de regering namelijk ,,zo spoedig mogelijk" handelen na de uitslag en dat is volgens hem niet gebeurd.

Premier Mark Rutte liet eind vorig jaar, dus acht maanden na het referendum, weten dat de regering onder voorwaarden toch instemt met het handelsverdrag. ,,Bij de uitkomst van een referendum moet direct hom of kuit worden gekozen. En niet pas veel later, zoals nu gebeurde", aldus de advocaat van de politieke partij. Baudet voegde daar nog aan toe: ,,Als de zittende macht via de achterdeur een tegenmacht, zoals een referendum, probeert te frustreren, wordt de hele gedachte onder het referendum weggeslagen."

Juiste plek

De advocaten namens de Staat lieten direct bij aanvang van de zaak weten dat zij niet op de juiste plek waren. ,,De politiek is aan zet. Het debat moet daar plaatsvinden, niet in de rechtbank. Forum voor Democratie vraagt om een ingreep in het wetgevingsproces. En dat is geen taak van de rechter, omdat we hier een scheiding van wetgevende en rechtsprekende machten hebben."

Op 6 april vorig jaar werd een raadgevend referendum gehouden over de associatieovereenkomst met Oekraïne. Met een opkomst van 32 procent werd de kiesdrempel gehaald. 61 procent stemde nee.

Complex proces

,,Welk belang heeft Forum voor Democratie?", vroeg de landsadvocaat zich af in de rechtbank. ,,Er zijn vele debatten in de Tweede Kamer gevoerd over de uitkomst van het referendum. Er ligt een wetsvoorstel, dat op korte termijn behandeld wordt. Het is een complex proces, met grotere belangen dan alleen Nederlandse."

De rechtbank doet op woensdag 12 april uitspraak in deze zaak.