Buitenland

Doden bij lawine in Franse Alpen

13-02-2017 13:31

TIGNES (ANP/DPA) – Een lawine in het Franse skigebied rond Tignes en Val d'Isère heeft maandag vier levens geëist. Het gaan om Franse snowboarders die onder begeleiding van een leraar buiten de piste onderweg waren toen ze werden verrast door de losgekomen sneeuwmassa.

Het bericht dat nog meer mensen bedolven waren geraakt, bleek niet waar. ,,We hebben goede reden te denken dat er geen andere slachtoffers zijn gevallen'', zei Nicolas Martrenchard, de plaatsvervangend prefect, maandagavond in Albertville.

De lawine was 400 meter breed en overrompelde de snowboarders op een moment dat ze de plank nog niet hadden ondergebonden. De 59-jarige gids, die zelf ook om het leven kwam, had ieder groepslid uitgerust met een lawinepieper. Deze maakt in geval van nood snelle opsporing mogelijk. De hulp kwam niet alleen voor hem te laat maar ook voor een 48-jarige vader met zijn zoon van vijftien en diens negentienjarige halfbroer.

Niveau drie

De plaatselijke autoriteiten hadden gewaarschuwd voor lawinegevaar, niveau drie was aangegeven op een schaal van vijf. ,,Dat betekent een duidelijk risico. Dan moet je heel voorzichtig zijn'', zei de directeur van een Franse wintersportorganisatie.

Het skioord Tignes-Val d'Isère, ook bekend als Espace Killy, heeft bijna 300 kilometer piste en is daarmee een van de grootste en geliefdste in de Alpen. In totaal beslaat het 3200 hectare. Ruim een jaar geleden kwamen in hetzelfde departement Haute-Savoie vijf militairen om het leven door een lawine-ongeluk. Een zesde overleed enkele dagen later.