Sport

Curlingmannen geloven in Spelen

31-03-2017 08:51

EDMONTON (ANP) – Met de jongste selectie van de twaalf landen die deelnemen beginnen de Nederlandse curlingmannen zaterdag het WK in Edmonton met een wedstrijd tegen Duitsland. Oranje is er voor het eerst sinds 1994 bij en hoopt via goede prestaties in het curlinggekke Canada serieus zicht te krijgen op deelname aan de Winterspelen van Pyeongchang.

“We kijken er enorm naar uit'', meldt 'skip' Jaap van Dorp donderdag vanuit Edmonton. ,,Het wordt ongetwijfeld een fantastische ervaring in een groot stadion, vol met ruim 15.000 uitzinnige Canadese curlingfans. Maar we komen hier niet om alleen om deel te nemen. We willen het maximale uit iedere wedstrijd halen en dan kijken we hoe ver het ons brengt.''

Op het WK zijn veel punten te verdienen voor de wereldranglijst. Van die lijst plaatsen zich de beste zeven voor de Spelen. De landen daar net onder hebben in december een olympisch kwalificatietoernooi in Tsjechië. ,,We hebben een reële kans'', meent bondscoach Shari Leibbrandt. Gastland Zuid-Korea is zeker van deelname zodat er twee tickets overblijven.

Leibbrandt was zelf als aanvoerster (skip) actief op het vrouwen-WK van 2006. Haar ploeg bestaat naast Van Dorp (27 jaar) uit Wouter Gösgens (18), Laurens Hoekman (19), Carlo Glasbergen (26) en reserve Alexander Magan (23).

Nederland begint zaterdag (22 uur Ned. tijd) tegen Duitsland, zondag volgen duels met Japan en Noorwegen. Donderdag eindigt na elf wedstrijden de groepsfase.