Sport

IJshockeyers uit NHL willen wel naar Spelen

04-04-2017 08:18

TORONTO (ANP) – De ijshockeyers uit de Noord-Amerikaanse profcompetitie NHL zijn boos omdat ze niet mogen meedoen aan de Olympische Spelen. De organisatie van de NHL besloot maandag bij het opstellen van het programma geen wedstrijdloze periode van drie weken op te nemen in de tijd dat de Spelen in Pyeongchang bezig zijn. Tot woede van de profspelers, die juist dolgraag voor hun land willen uitkomen.

,,De ijshockeyers zijn buitengewoon teleurgesteld en het pertinent oneens met deze kortzichtige beslissing van de NHL'', staat in een verklaring van de spelersvakbond. ,,Er ligt een unieke kans voor ons met de Spelen van 2018 en 2022, die allebei in Azië worden gehouden. De NHL kan wel denken dat het met deze beslissing het Internationaal Olympisch Comité of de spelers treft, maar het belemmert bovenal de groei van onze geweldige sport.''

Sinds de Winterspelen van 1998 in Nagano waren NHL-sterren altijd van de partij, maar nu wil de organisatie geen rekening meer houden met het olympische evenement. Een financiële tegemoetkoming van de internationale federatie IIHF, die had aangeboden de reis- en verzekeringskosten voor de spelers te betalen, was niet genoeg voor de bazen van de NHL. Zij misten naar eigen zeggen een ,,zinvolle dialoog'' met het IOC.

,,De spelers zijn vaderlandslievend en zullen deze beslissing niet zomaar accepteren'', aldus de vakbond. ,,Dit is heel slecht voor de sport, de spelers en de miljoenen fans.'' Teams als Zweden, Finland, Rusland, Canada en de Verenigde Staten zitten normaal gesproken vol met bekende NHL-spelers, wat ijshockey tot een van de populairste sporten van de Spelen heeft gemaakt.