Sport

Svitolina verrast Halep in Madrid

21-05-2017 15:23

LE MANS (ANP) – Maverick Viñales heeft zondag op het circuit van Le Mans de macht heroverd in de MotoGP. De Spaanse wegracer was de snelste op zijn Yamaha in de Grand Prix van Frankrijk. Hij profiteerde optimaal van een valpartij van Valentino Rossi, die vlak voor de finish in een bocht onderuit ging.

Na Viñales kwam de Fransman Johann Zarco (Yamaha) als tweede over de finish, op drie seconden achterstand. De Spanjaard Dani Pedrosa (Honda) arriveerde als derde. Regerend wereldkampioen Marc Márquez (Honda) haalde het einde van de race niet. Hij maakte elf ronden voor het einde een schuiver. Viñales boekte zijn derde zege van het seizoen. Hij nam in de stand van het WK de leiding over van de ongelukkige Rossi.

Zarco gaf het thuispubliek waar voor zijn geld. De nieuwkomer in de koningsklasse nam brutaal de leiding na de start en hield dat ook enkele ronden vol. Toen kwam Viñales voorbij. De 22-jarige Spanjaard nam geleidelijk aan afstand van Zarco, maar had buiten Rossi gerekend. De onverslijtbare negenvoudig wereldkampioen kwam in de slotfase van de race sterk oprukken en nam drie ronden voor het einde de koppositie over van zijn teamgenoot bij Yamaha.

Het enerverende gevecht tussen de twee racers eindigde in mineur voor Rossi, die een paar bochten voor de finish weggleed op zijn machine en verbouwereerd achter bleef in de grindbak. Viñales heeft na vijf races 85 punten, Pedrosa is tweede met 68 punten. Rossi is weggezakt naar de derde plaats met 62 punten. Voor het Japanse motormerk Yamaha was het de vijfhonderdste zege in een grand prix.