Entertainment

Ed Sheeran slachtoffer van nieuwe chartregels

07-07-2017 20:12

LONDEN – Ed Sheeran is het grootste slachtoffer geworden van de nieuwe regels in de Britse Singles Chart. Vijf nummers van de populaire singer-songwriter verdwijnen nu een artiest nog maar met drie nummers tegelijkertijd in de lijst mag staan, zo meldt de Official Charts Company (OCC) vrijdag.

Onder invloed van een tweede ingevoerde regel, dat streams van oudere nummers die op de weg terug zijn minder zwaar meetellen, zakken zijn hits Shape Of You, Galway Girl en Castle On The Hill allemaal weg uit de bovenste regionen van de lijst. Het idee achter die regel is dat hoe langer een nummer genoteerd staat, hoe sneller het zal zakken.

De OCC wil met de nieuwe regels de singleslijst dynamischer maken en nieuwe artiesten een betere kans geven. Nadat streaming zijn intrede had gedaan, was de lijst vaak week na week hetzelfde en bereikten grote artiesten ook met hun albumtracks hoge noteringen. Het hoogtepunt was de week na de release van Sheerans laatste plaat ÷. Het album was zo populair dat Sheeran met alle zestien tracks in de top 20 binnenkwam, waarvan negen in de top 10.

Nederland

Ook in Nederland wordt al langere tijd discussie gevoerd over de opzet van de Single Top 100. Net als in Groot-Brittannië wordt de Nederlandse singleslijst geregeld overspoeld door één artiest na de release van een album. Zo bezetten Sheeran, Boef en Drake in maart met z'n drieën bijna de helft van de lijst en was het vorige week Lil' Kleine die met 22 platen genoteerd stond. De Nederlandse regels worden vooralsnog niet aangepast.

In de Britse lijst blijft de koppositie deze week overigens onveranderd. Despacito van Luis Fonsi, Daddy Yankee en Justin Bieber staat voor de achtste week bovenaan.