Entertainment

Portret Erica Terpstra onder de hamer

27-07-2017 13:20

GRONINGEN – Voor wie Erica Terpstra aan de muur wil: een portret van de politica gaat in september onder de hamer.

Veilinghuis Klinkhamer in Groningen veilt een spiritueel portret van de oud-politica dat werd geschilderd voor het tv-programma Sterren op het doek. "We hebben 'm uit de inboedel van een waanzinnig statig huis in het midden van het land”, vertelt Stephan Veenstra van Veilinghuis Klinkhamer aan Dagblad van het Noorden. "Aan onderhoud van het huis hadden de eigenaars nooit iets gedaan. Ze hebben hun leven lang alleen maar kunst en curiosa gekocht. Nu moest alles weg.”

Op het schilderij staat Erica onder meer afgebeeld met een lammetje, zeemeermin en een monnik. Het portret werd zes jaar geleden gemaakt door kunstenaar Robin Soer. In de uitzending van Sterren op het doek twijfelde Terpstra flink tussen de drie portretten die van haar waren gemaakt. Soers portret noemde ze prachtig, maar ze vond dat ze er te belangrijk in werd neergezet. Uiteindelijk koos ze voor een klassieker schilderij dat beter bij het interieur van haar huis paste.

Kunstenaar Soer laat aan de krant weten dat zijn portret van Erica hem destijds 1800 euro opleverde. In september wordt het geveild voor het goede doel, het veilinghuis zet het in op 100 euro. Ook worden een portret van Anita Witzier en een glas-in-lood van Arjan Ederveen uit hetzelfde programma geveild.